Testning för hiv och könssjukdomar

HälsaRFSL

Det är viktigt att känna till om man bär på hiv eller någon annan könssjukdom. När man vet det kan man få behandling. På läkarmottagningen för hud-och könssjukdomar vid Länssjukhuset kan du vända dig till för att testa dig för olika könssjukdomar.

En god hälsa kan uppnås genom att du tar hand om dig och din kropp. Försök (om du kan) att undvika alla tänkbara typer av infektioner. Alla typer av infektioner kan leda till både kortvariga och långsiktiga problem och men i kroppen. Detsamma gäller könssjukdomar, eller infektioner, som kan uppstår vid oskyddat sex. Vårt råd är att du exempelvis använda kondomer vid sex, så du slipper oroa dig före, under och efter den sexuella kontakten.

Om det är så att du haft oskyddat sex, kan det vara läge att testa sig. Detta så att du inte för en infektion vidare till någon annan partner eller att du får bestående problem av infektionen.

Klamydia (lokal infektion)
Klamydia är en vanlig könssjukdom som för det mesta inte ger några symtom alls. Klamydia orsakas av en bakterie. Bakterien sitter lokalt det vill säga i urinröret, slidan, livmoderhalsen, ändtarm och svalg. Den kan också orsaka ögoninflammation.
De vanligaste sätten att överföra sjukdomen är om du har vaginalt eller analt samlag utan kondom. Du kan också överföra sjukdomen om du har munsex eller gnider könen mot varandra – till exempel vulva mot vulva. Provtagning tas från de delar som utsatts för överföring.

Gonorré
Gonorré är en vanlig könssjukdom. Om du har haft oskyddat sex är det bra att testa sig. Gonorré orsakas av en bakterie. Bakterien sitter lokalt det vill säga i urinröret, slidan, livmoderhalsen, ändtarmen och svalget. De vanligaste sätten att överföra sjukdomen är om du har vaginalt eller analt samlag utan kondom. Du kan också överföra sjukdomen om du har munsex eller gnidsex, till exempel vulva mot vulva. Sjukdomen kan även spridas genom att vätska från könet hamnar i ögat. Provtagning tas från de delar som utsatts för överföring.

Hiv
Hiv är ett virus som skadar kroppens immunförsvar och finns i hela kroppen. Om den som bär på viruset inte är behandlad kan hiv överföras vid oskyddat sex. Det vanligaste sättet i så fall är att överföra viruset är genom vaginala och anala samlag. Det kan också överföras vid delade sprutor och om en obehandlad gravid person föder och ammar sitt barn. Provtagning tas med blodprov.
Idag finns det effektiva mediciner som gör att den som är smittad kan leva som alla andra. Hiv smittar inte om den som bär på viruset äter sina mediciner. Det kallas att ha en välinställd hivbehandling. 

Var kan jag testa mig för hiv och könssjukdomar?

För dig som är under 23 år, är välkommen att vända dig till Ungdomsmottagningen.
För dig som är över 22 år, är välkommen att vända dit till din Hälsocentral eller Hud och Kön på Länssjukhuset i Sundsvall. Alla besök, prover och behandling av hiv och andra sexuellt överförbara infektioner är gratis! Det vill säga ingen patientavgift för att träffa läkare eller sjuksköterska.

I Västernorrland finns det olika platser som du kan testa dig på:
Hud- och STI-mottagningen Sundsvall (Länssjukhuset i Sundsvall).
Hälsocentral som du är skriven på.

Dessutom finns följande alternativ:
Via 1177.se kan du beställa hemtest av klamydia och gonorré. Provet kostar dig inget.
Viktigt! Hemtestet är inte komplett, det vill säga att om du haft munsex och/eller analt samlag utan kondom kommer detta inte att visa sig. Då detta prov endast tas från könet.
Har du haft munsex och/eller analt samlag rekommenderar vi att du tar kontakt med en mottagning och utför testerna.

Vissa RFSL-avdelningar erbjuder även gratis snabbtest av hiv. Det är dock inte alla avdelningar som erbjuda detta. Om du väljer att testa dig på en Testpoint-mottagning kan du vara helt anonym, något du inte kan vara om du väljer att testa dig inom vården. Läs mer om Testpoint här: https://testpoint.se/

Testning för hiv

Det finns två huvudtyper av hivtest; traditionellt blodprov och snabbtest.

Traditionellt test
Den vanligaste typen av hivtest tas genom blodprov i armvecket på en hälsocentral, annan mottagning eller klinik inom vården. Blodet skickas sedan på analys och man brukar kunna få svar efter 2-4 dagar. En fördel med att testa sig inom vården är att man kan få kontakt med en sköterska eller kurator att prata med om man vill det. Om man får ett positivt test slussas man automatiskt vidare till en läkare som man får besöka regelbundet för uppföljning och behandling.

Snabbtest
Snabbtest går att ta på flera olika platser. Ett snabbtest tas genom att man sticker i fingret och testar några droppar blod. Svaret kommer efter ca 15 minuter. När man gör snabbtest inom vården blir man precis som vid traditionella test automatiskt skickad vidare till en läkare, om man får ett positivt test.